Missä olit kun… Helsinki 2005

Helsingin ensimmäinen kurdiravintola avataan. Olympiastadionilla käydään kaatosateessa yleisurheilun MM-kilpailut. VR:n Makasiineilla perustetaan uusi muotoilutapahtuma Helsinki Design Week.

Vuosi alkaa Aasian tsunamiuutisilla. Nyt-liitteessä Riemufestivaalin tuottaja Raimo Pesonen kertoo selviytymisestä Thaimaan Khao Lakissa. Alkuvuoden musiikin listaykkönen on nelivuotiaiden Ellan ja Aleksin Lenni Lokinpoikanen.

Ravintola-arvioitsijat kehuvat Helsingin ensimmäistä kurdiravintolaa Mezopotamyaa. Vallilan tango järjestää ensimmäiset vapputanssit Vallilassa.

REM esiintyy tammikuussa Areenassa. Kaivohuoneella järjestetään Back to the 90’s –bileet. Sedu Koskisen Studio 51:n yksityisklubi Priven tiloja laajennetaan: vippitilaa on 500 neliötä ja klubin vuosimaksu on 500 euroa plus alv. Annankadun SF-baarin tilalla avataan italialaishenkinen Cocoon, ja Ratakadun Mocambon paikalla Punavuoren Soho.

Huvila-teltta Tokoinrannassa on kunnostettu kymmenen vuoden takaiseen asuun 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Penkit ja lattiat ovat uudet ja katto pitää vettä. 4. syyskuuta Huvilaan pääsee ilmaiseksi. Päivän esiintyjät on kutsunut Huvilan ohjelmistoa ensimmäiset vuodet luotsannut muusikko Ismo Alanko. Hän on myös yksi päivän esiintyjistä.

Apulannan Tuukka Temonen jättää Apulannan ja on nyt mm. Diili-ohjelman toinen tuottaja. Apulanta jatkaa keikkailua. iPodin rinnalle on kehitetty pikkuinen iPod Shuffle, jossa ei ole edes näyttöä. Hartwall Areenalla järjestetään Slangitreffit, joilla bamlataan ja sjungataan. Slangi.net-sivuston Erkki Johannes Kauhanen julkaisee cd:n Kauhasen Stadin styget.

Kulttuuritehdas Korjaamo alkaa olla valmis. Siellä on toimisto, galleria, baari, klubi, studio ja luistinrata. Image, Mondo, Muoto, Bisnes.fi ja Viini-lehdet tehdään Korjaamolla. Nyt-liite kertoo, että raskas musiikki ja etenkin suomihevi ovat kovemmassa kurssissa kuin koskaan. Tämä näkyy Helsingin hevibaarien suosiona. Musavisoja, kolmen euron tuoppeja ja sukkahousuheviä tarjoavat mm. Cafe Bar Tauko, Hevimesta Hellsinki ja Corner Bar.

Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut pidetään elokuussa Olympiastadionilla. Kisat ovat Suomen kaikkien aikojen kansainvälisin tapahtuma. Avajaisissa sataa, ja lavalla ovat muun muassa Apocalyptica, Nightwish ja Leningrad Cowboys

”Visio oli alusta lähtien, että pitää näyttää isolta”

KARI KORKMAN, Helsinki Design Week:

”Design Forum Finlandissa oli syntynyt idea Muotoilun vuodesta 2005, ja meidän ensimmäinen Helsinki Design Week sattui osumaan samalle vuodelle. Oikeastaan Design Weekin historia alkaa jo vuodesta 2001, kun olin tuottanut oman laukkumalliston. Habitare-messut tuntuivat oikealta ajalta lanseeraukseen, mutta Habitare oli paitsi täynnä, niin ei myöskään ihan se paikka missä olisin halunnut esitellä kokoelman. Olin silloin jo reissannut aika paljon ja oli syntynyt idea, että Helsinkiinkin pitää saada tällainen satelliittitapahtuma. Ensimmäinen Design Partners järjestettiin VR:n Makasiineilla 2001, ja se kasvoi vuosi vuodelta. Kun sitten näin, että tällaisia Design Weekejä on noussut joihinkin merkittäviin kaupunkeihin, ajattelin, että tämän täytyy olla trendi, joka vahvistuu. Vuodesta 2005 Design Partners -näyttelyiden ympärille kehittyi Helsinki Design Week.

Tapahtumatuotanto vei mennessään ja laukut jäivät. Olen niistä kyllä edelleen ylpeä, niitä vietiin Japaniin ja Italiaan ja Ruotsiin ja Tanskaan. Mutta huomasin itsessäni sellaisen piirteen, että olen vähän liian lyhytjännitteinen laukkutehtailijaksi. Ehkä mulle tämä toimii paremmin.

Visio oli alusta lähtien, että Helsinki Design Weekin pitää näyttää isolta. Ideoitiin erilaisia tapahtumia ja osafestivaaleja. Alusta asti ohjelmistossa oli Open Studios ja Design Market, joka silloin järjestettiin VR:n Makasiineilla. Sittemminhän se on kasvanut Pohjoismaiden suurimmaksi varastomyynniksi. Silloin 2005 mulla oli idea, että Design Marketissa pitäisi olla myös vintage-design-huutokauppa. Pyysin Lisa Sounion meklariksi. Olimme kokemattomia huutokaupan järjestämisessä, ja tuotteiden hinnat asetettiin sellaiselle tasolle, ettei niitä oikein kukaan alkanut huutaa. Mä sitten paniikissa ajattelin, että tää pitää saada liikkeelle ja rupesin niitä huutamaan. Sen tuloksena meillä on edelleen kotona Domus-tuolit, joihin jokainen naisvieras rikkoo sukkahousunsa.

Vuosien myötä Helsinki Design Week on etabloitunut. Jos me ei oltaisi tehty tätä, joku muu olisi. Talouden kannalta nämä kymmenen vuotta ovat olleet aikamoista vuoristorataa. Joskus on tullut jotain, mutta kyllä on tullut takkiinkin. Bisneksenä tätä ei kenenkään kannata kadehtia. Mutta me teemme tätä erittäin mielellämme. Nyt kehitetään Design Weekien kansainvälistä verkostoa. Kiinnostava suuri mahdollisuus on, miten Lontoon, Dubain, San Franciscon, Tokion, Helsingin Design Weekit yhdistävät voimansa.”

Kari Korkman on Helsinki Design Weekiä tuottavan Luovi Productions Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja.